Wayfinding
Nyborg Kommune og Østfyns Museer - Skilte til Volden
På D‑sign Tegnestuen fortsætter jeg samarbejdet med Nyborg Kommune og Østfyns Museer om at designe skilte til Volden, hvor designlinjen fra wayfindning og skilteprojektet og fra ‘Rigets Hovedstrøg’ fortsættes. Det er planen, at der til foråret etableres 15 formidlingsstandere på Volden, der fortæller historien om Nyborg Fæstning. På standeren og via mindre pejlemærker formidles den 3 km lange rundtur på Volden via et lagdelt kort, der viser hvordan Volden har set ud i 3 forskellige tidsperioder. Til rundturen er der desuden udført en folder, som kan hentes hos VisitNyborg på Torvet. På tegnestuen er jeg i gang med prototyper på skilt, kronelogo og plancher. Før realiseringen skal projektet godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen.
Fakta: Projektet udføres i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen.
På ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg får du fortalt historien om det historiske vejforløb, der forbandt Øst- og Vestdanmark og løb gennem Landporten, forbi slottet henover Torvet og ned gennem byen til færgerne ved Kongens Skibsbro. Rejsende på tværs af landet helt fra 1500-tallet og op til 1930’erne benyttede dette vejforløb, når de skulle over Storebælt.
På det 1 km lange strøg gennem byen er der placeret 154 ikonfliser på 9 x 9 cm, der skaber det gennemgående spor med 3 forskellige motiver: ‘hjulikonet’, løve-hjerteikonet’ og ‘kroneikonet’.
Om de tre gennemgående ikoner: ‘Hjulikonet’ der repræsenterer at ‘Rigets Hovedstrøg’ har været brugt til transport fra middelalder og frem til 1935’ — ‘løve & hjerte’ ikonet der er tegnet efter Valdemar Sejrs segl, da det er Valdemar Sejr der fuldender byggeriet af Nyborg Slot — og ‘kronen’ der er tegnet efter Erik Klippings krone, da Erik Klippings håndfæstning blev beseglet i Nyborg i 1282. Håndfæstningen betegnes ofte som Danmarks første grundlov.
På det 1 km lange strøg gennem byen er der desuden placeret 48 bronzefliser på 30 x 30 cm, der med deres 23 forskellige motiver viser nogle af alle de mennesker og transportmidler der har færdedes på ‘Rigets Hovedstrøg’ for at komme til eller fra færgelejet.
Der er også placeret 10 oversigtskort på Ø 100 cm, der med en messingknop viser hvor du er placeret. Oversigtskortene er tegnet efter forlæg fra Niels Høirups Kort over Nyborg, som byen så ud omkring 1810, hvor fæstningen var på sit højeste. Tæt på de store kort er der placeret en formidlingsstander, hvor der kan læses om historien på både dansk og engelsk.
Turen på ‘Rigets Hovedstrøg’ kan begynde enten fra Skibsbroen yderst på molen eller for enden af Lindealléen. Ud over en gåtur på ‘Rigets Hovedstrøg’ kan det anbefales også at gå en tur op på det historiske voldanlæg hvor fra du har god udsigt til Nyborg slot og by.
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Nyborg Slot, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen. Arbejdet med den komplicerede støbning af bronzefliser og kort er udført af Skulpturstøberiet i Svendborg. Birkely Anlægsgartner har stået for etableringen af bronzefliserne.
Læs også om projektet på Nyborg Slots www.side: https://nyborgslot.dk/rigets-hovedstroeg/
Kunstprojektet på Ålegården for Kolding Kommune er ved at nå sin afslutning og kun de sidste detaljer mangler før den officielle indvielse d. 18. august. På Ålegården er der arbejdet med at skabe en helhed gennem bygningens 7000 m² mellem farvesætning, udsmykning og wayfinding. Kunstprojektet er blevet til i et tæt samarbejde mellem designer/kunstner Kristine Mandsberg og Arkitekt mAA Anne Mette Rasmussen/D‑sign Tegnestuen, der samtidig har fungeret som projektleder på opgaven. I forbindelse med projektet har designer/kunstner Kristine Mandsberg udviklet nye lydpaneler til kantinens udsmykning.
Ålegården skal fremover huse en række af Kolding Kommunes afdelinger, som hjælpemiddelafdelingen, hjemmepleje, hjemmehjælp, sygeplejeklinikker, dagplejeadministration, økonomiafdeling, digitalisering & Nexus, SSR, designkonsulenter, chefgruppen, kvalitetsafdeling samt direktions- og mødelokaler.
Fakta: Kolding Kommune har stået for renoveringsopgaven af den 7000 m² store bygning i samarbejde med Tegnestuen Mejeriet. Kunstprojekt: farvesætning, wayfinding og udsmykning er udført af kunstner/designer Kristine Mandsberg og D‑sign Tegnestuen.
Haderslev Kommune, Sundhedscenter Haderslev — wayfinding og skiltning.
Sundhedscenter Haderslev der blev indviet i 2018 og er tegnet af KPF Arkitekter/Erik Arkitekter havde brug for et ekstra lag af wayfinding som supplement til de eksisterende skilte.
Sammen med arbejdsgruppen gik vi på rundtur i huset og der blev drøftet og udvekslet ideer. Derefter udfærdigede D‑sign Tegnestuen et idékatalog med diverse ideer til hvordan der med enkle tiltag og få midler kunne skabes forbedring for brugerne af huset. Forslaget gik i al sin enkelhed ud på at anvende farverne fra kunstneren Kristian Vodders fine udsmykning som udgangspunkt for valget af 3 wayfinding farver på henholdsvis stuen, parterre og 1. sal. — orange, klar grønne og klar blå.
Farvede folier med hvide tekster på blev påført dørene ind til de forskellige afdelinger, og de eksisterende skilte fik monteres små kvadratiske farvefelter for at binde det hele sammen.
Det nye lag af wayfinding har efter kundens udsagn gjort det meget lettere for husets brugere at finde vej.
Herning Kommune - Wayfinding og Formidling i Gjellerup Enge
D‑sign Tegnestuen — Wayfinding og Formidling I Herning, hvor de har meget at byde på med de mange blå-grønne områder, der ligger i en ring rundt om byen. Èt af disse områder ved Gjellerup Enge blev indviet mandag d. 15. maj. På D‑sign Tegnestuen har jeg designet en ny ‘skiltefamilie’ til Herning Kommunes Blå-Grønne områder, hvor området ved Gjellerup Enge er et pilotprojekt for afprøvning af den nye type skilte. I Gjellerup Enge er der etableret 3 nye skilte valgt ud fra ‘skiltefamilien’ der består af 10 forskellige skiltetyper. Dertil har projektet indeholdt et skitseoplæg til hvordan der kan etableres opholdsområder, områder til bevægelse og lege- og formidlingsområder der visuelt hænger sammen og indpasses i de smukke naturområder.
Fakta: Gjellerup Enge er et ca. 80 ha stort bynært naturområde, hvor der er skabt et sammenhængende naturområde med græssende dyr, enge med kær, overdrev, skov og krat, hvor fugle som sanglærke og vibe får nye fugtige enge at yngle på. Det nye område ved Gjellerup Enge skal sikre naturen og give frilufts oplevelser til de besøgende.
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Ege Carpets, Den Danske Naturfond, Herning Vand, Ravnsbjerg Grundejerforening og Herning Kommune, som tilsammen ejer arealerne i Gjellerup Enge.
Nyborg Kommune - ‘Rigets Hovedstrøg’ - når wayfinding, historiefortælling og formidling smelter sammen
På ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg kombineres wayfinding med historiefortælling og formidling af by og historie. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Nyborg Slot, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen. Alle fliser er tegnet efter gamle fotos med motiver der så vidt mulig er fra Nyborg. Oversigtskortene er tegnet efter Niels Høirups Kort over Nyborg, som byen så ud omkring 1810, hvor fæstningen var på sit højeste. Arbejdet med den komplicerede støbning af bronzefliser og kort er udført af Skulpturstøberiet i Svendborg.
Læs mere om projektet på: https://d‑signtegnestuen.dk/projekter/byrum‑2/
Læs om projektet på Nyborg Slots www.side: https://nyborgslot.dk/rigets-hovedstroeg/
I formidlingsprojektet fortælles der om det historiske vejforløb, der forbandt Øst- og Vestdanmark i århundreder. Således har rejsende der skulle krydse Storebælt fra øst til vest eller omvendt benyttet sig af ‘Rigets Hovedstrøg’ helt fra 1500-tallet og op til 1930’erne. Den ca. 1 km lange rute gik ind gennem Nyborgs hjerte og Landporten. Historien om alle de mennesker og transportmidler der har færdedes på ‘Rigets Hovedstrøg’ fortælles ved hjælp af bronzefliserne med motiver af gående med kufferter, riddere på hest, manden der trækker sin ko, konger og dronninger.
De 2 første af de 10 store bronzekort til ‘Rigets Hovedstrøg’ på Ø 100 cm er klar til at blive lagt på Skibsbroen i Nyborg! I løbet af juni måned vil det være muligt at gå på opdagelse på det færdig anlagte ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg — ca. 1 km med bronzefliser pr. 4. meter. Der vil også blive placeret 10 formidlingspæle, hvor man kan læse mere om den spændende historie.
De sidste kvadratiske bronzefliser til ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg er ved at komme ud af gipsformene på Skulpturstøberiet i Svendborg. Sidst i juni måned blev dele af Fase 1 etableret på Skibsbroen. Fliserne er allerede ved at patinere og får på den måde mere liv — vi følger spændte processen! De store oversigtskort på Ø 100 cm er først nu ved at blive produceret og vil derfor først blive etableret sidst på året. I uge 40 begynder Anlægsgartner Birkely etableringen af Fase 2 der går op gennem Adelgade og ned ad Kongegade — her vil de store kort dog også først blive etableret senere og det samme gælder de 10 formidlingspæle der skal fortælle historien om ‘Rigets Hovedstrøg’. Det samlede strøg der skal anlægges gennem Nyborg er på ca. 1 km, hvor bronzefliser på 9 x 9 cm og 30 x 30 cm lægges med 4 meters afstand samt 10 stk. Ø 100 cm oversigtskort.
Projekt ‘markering af Rigets Hovedstrøg gennem Nyborg
På D‑sign Tegnestuen er jeg i gang med et længerevarende samarbejde med Nyborg Kommune og museumsfolk fra Nyborg Slot om projektet ‘markering af Rigets Hovedstrøg’ gennem Nyborg Midtby. Projektet er koblet sammen med den store restaurering og tilbygning til Nyborg Slot, samt etablering af den nye plads foran Nyborg Rådhus (Schönherr Arkitekter), hvor der i belægningen markeres en tværgående rute over pladsen. ’Rigets Hovedstrøg’ er det historiske vejforløb, der forbandt Øst- og Vestdanmark og løb henover Nyborg Torv og ned gennem byen til færgerne ved Kongens Skibsbro. Siden middelalderen har konger og dronninger også redet ind i Nyborg By ad denne rute.
I Nyborgs nye designlinie på pegeskilte og pladeskilte er det enkelheden, de klare linier og de blå, grå og grønne farver, der er valgt som symbol på den nerve som byen Nyborg rummer. Ønsket har været at skabe et design, ’der ikke råber højt’, og som samtidig viser kvalitet i materialevalg og udtryk.
I forbindelse med markeringen af ’Rigets Hovedstrøg’ vil der blive arbejdet med ideer til at koble formidling af historie og by sammen med ruten. I idéop-lægget vil der desuden blive arbejdet med muligheden for at integrere belysning sammen med markeringen af ’Rigets Hovedstrøg’.
Projektet har haft opstartmøde d. 26.05 2020, og Fase 1 vil løbe i hele 2020. Fase 1 deles op i 3 underfaser:
1.1. ANALYSE OG ANBEFALING
1.2. KONKRETISERING OG FORMIDLINGSIDEER
1.3. SKITSEFORSLAG GENNEMARBEJDES
Læs mere om projektet på: https://slotsprojektet.nyborg.dk/da
Wayfinding og skilteprojektet i Nyborg midtby og Nyborg Marina er blevet implementeret
Wayfinding og skilteprojektet for Nyborg Kommune er blevet implementeret både i midtbyen og i Nyborg Marina. Til projektet er der special designet skilte, som pladestandere i overfladebehandlet aluminium, fingerpostskilte, grafiske ikoner, samt grafiske oversigtskort over midtby og Marina — alt sammen i et tæt samarbejde med arbejdsgruppen i Nyborg Kommune og med Idéskilte og Hai som producenter.
Wayfinding og skilte projektet i det centrale Nyborg — Prototype sat op
Så er prototypen på skiltestanderen placeret på havnen i Nyborg d. 28.11.19. Løven er tegnet frit efter Valdemar d. II’ segl og fræset ud i aluminiumspladen , som derefter er blevet overfladebehandlet i farve som cortenstål. Udover design af det nye skiltesystem, så er der til projektet også specialtegnet 15 nye ikoner og et nyt bykort. Når det samlede projekt realiseres til foråret 2020, så vil der også blive opsat en række fingerpost skilte på master rundt i det centrale Nyborg.
Koncept for wayfinding og skilte i det centrale Nyborg
D‑sign Tegnestuen samarbejder med Nyborg Kommune i 2019/20 om udvikling af en designlinie for et wayfinding og skiltekoncept i det centrale Nyborg. Med baggrund i 2 rapporter udarbejdet af Gehl Arkitekter i henholdsvis 2014 og 2018, samt Nyborg Kommunes eget idékatalog for fremtidens byliv i Nyborg, er der arbejdet med først en analyse af byen og siden med et idékatalog til, hvordan man kan skabe en sammenhængende bymidte fra den historiske bykerne til station og motorvej. Projektet er ét af mange igangværende projekter i Nyborg, hvor Nyborg Slot er i gang med et stort restaurerings- og tilbygningsprojekt. På pladsen foran Rådhuset og i sammenhæng med slotsrenoveringen er Schönherr arkitekter i gang med projektering af ny belægning til pladsen. Her bliver den tidligere Kongerute markeret i et tværgående spor i belægningen. Sammen med arbejdsgruppen er der arbejdet intenst med materialevalg, prøver og prototyper i 2019. D‑sign Tegnestuen fortsætter samarbejdet med Nyborg Kommune på den anden side af årsskiftet.
Projektet består af 4 faser: Fase 1 analyse — Fase 2 wayfinding greb — Fase 3 designlinie og tidsplan for implementering — Fase 4 — design og realisering
D‑sign Tegnestuen har arbejdet for Vejle Kommune med wayfinding i Vejles Latinerkvarter
Wayfinding i Vejles Latinerkvarter. D‑sign Tegnestuen har i foråret 2016 udført 2 idékataloger for Vejle Kommune, Teknik & Miljø, projektudvikling. Fra idékatalogerne er der valgt at sætte fokus på videreudvikling af de tværgående spor. Ideerne skal præsenteres for borgere, butiksejere og politikere inden der i sensommeren tages stilling til det videre forløb og søges om midler fra Midtbypuljen til afprøvning i 1:1 af de udvalgte ideer.
D‑sign Tegnestuen har udført wayfindingprojektet i Kolding midtby.
Wayfinding i Kolding midtby — En indbudt konkurrence udskrevet af Kolding Kommune og Business Kolding i 2014 og vundet af D‑sign Tegnestuen. Grafiker Kamilla Asmussen fra firmaet ‘I made this’ har udført de grafiske ikoner ud fra D‑sign Tegnestuens oplæg. Veksø er producent på skiltene. Projektet stod færdig i sensommeren 2015.
D‑sign Tegnestuen har udført wayfinding og skiltning i Legeparken i Kolding.
Legeparken i Kolding — D‑sign Tegnestuen har stået for design af skiltning, farvesætning og design af legeskulpturer.
Udførelse af helhedsplanen i samarbejde med landskabsarkitekterne MOOS + LOOFT