Byrum
Nyborg Kommune - ‘Rigets Hovedstrøg’ - wayfinding, historiefortælling og formidling
‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg er færdigetableret i okt. 2023. I et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Nyborg Slot, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen har man i Nyborg ønsket at tilføre byen et lag af historiefortælling.
Mange byer oplever i disse år, at skulle finde nye måder at skabe liv på i byens rum. Enhver by har sit særkende og sine historier, der gør netop den by til noget særligt!
I Nyborg — ‘Danmarks Riges Hjerte’ — får du på ‘Rigets Hovedstrøg’ fortalt historien om det historiske vejforløb, der forbandt Øst- og Vestdanmark. Rejsende på tværs af landet helt fra 1500-tallet og op til 1930’erne benyttede dette vejforløb, når de skulle over Storebælt.
Turen på ‘Rigets Hovedstrøg’ begynder enten på Skibsbroen yderst på molen eller for enden af Lindealléen, gennem Landporten, forbi slottet henover Torvet og ned til Kongens Skibsbro.
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Nyborg Slot, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen. Arbejdet med den komplicerede støbning af bronzefliser og kort er udført af Skulpturstøberiet i Svendborg. Birkely Anlægsgartner har stået for etableringen af bronzefliserne.
Læse mere om projektet og se alle bronzefliserne under: projekter/wayfinding
Nyborg Kommune - ‘Rigets Hovedstrøg’ - følg med i udviklingen her på siden
De 2 første af de 10 store bronzekort til ‘Rigets Hovedstrøg’ på Ø 100 cm er klar til at blive lagt på Skibsbroen i Nyborg! I løbet af august/september måned vil det være muligt at gå på opdagelse på det færdig anlagte ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg — ca. 1 km med bronzefliser pr. 4. meter. Projektet er en kombination af et wayfinding og et formidlingsprojekt af by og historie, der er blevet til i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Nyborg Slot, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen. Alle fliser er tegnet efter gamle fotos med motiver der så vidt mulig er fra Nyborg. Oversigtskortene er tegnet efter Niels Høirups Kort over Nyborg, som byen så ud omkring 1810, hvor fæstningen var på sit højeste. Arbejdet med den komplicerede støbning af bronzefliser og kort er udført af Skulpturstøberiet i Svendborg.
Se flere flisemotiver under wayfinding: https://d‑signtegnestuen.dk/projekter/byrum/
Læs også om projektet på Nyborg Slots’ www.side: https://nyborgslot.dk/rigets-hovedstroeg/
De sidste kvadratiske bronzefliser til ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg er ved at komme ud af gipsformene på Skulpturstøberiet i Svendborg. Sidst i juni måned blev dele af Fase 1 etableret på Skibsbroen. Fliserne er allerede ved at patinere og får på den måde mere liv — vi følger spændte processen! De store oversigtskort på Ø 100 cm er først nu ved at blive produceret og vil derfor først blive etableret sidst på året. I uge 40 begynder Anlægsgartner Birkely etableringen af Fase 2 der går op gennem Adelgade og ned ad Kongegade — her vil de store kort dog også først blive etableret senere og det samme gælder de 10 formidlingspæle der skal fortælle historien om ‘Rigets Hovedstrøg’. Det samlede strøg der skal anlægges gennem Nyborg er på ca. 1 km, hvor bronzefliser på 9 x 9 cm og 30 x 30 cm lægges med 4 meters afstand samt 10 stk. Ø 100 cm oversigtskort.
Læs mere om ‘Rigets Hovedstrøg’ på Nyborg Slots www.side via dette link:
Der arbejdes med bronzefliser til ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg
På tegnestuen arbejdes der på et større projekt, hvor der tegnes på fliser, som skal udføres i bronze og lægges som markering af ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg.
Projekt markering af ‘Rigets Hovedstrøg’ gennem Nyborg
Fase 2 af projekt ‘Rigets Hovedstrøg’ blev endelig vedtaget i marts måned efter en præsentation for styregruppen i Nyborg. På D‑sign Tegnestuen arbejdes der, i samarbejde med arbejdsgruppen i Nyborg på dette byrumsprojekt, hvor motiver af transportmidler fra middelalder til 1935 skal pryde bronzefliser og danne et spor gennem byen.
Projekt ‘markering af Rigets Hovedstrøg gennem Nyborg
På D‑sign Tegnestuen er jeg i gang med et længerevarende samarbejde med Nyborg Kommune og museumsfolk fra Nyborg Slot om projektet ‘markering af Rigets Hovedstrøg’ gennem Nyborg Midtby. Projektet er koblet sammen med den store restaurering og tilbygning til Nyborg Slot, samt etablering af den nye plads foran Nyborg Rådhus (Schönherr Arkitekter), hvor der i belægningen markeres en tværgående rute over pladsen. ’Rigets Hovedstrøg’ er det historiske vejforløb, der forbandt Øst- og Vestdanmark og løb henover Nyborg Torv og ned gennem byen til færgerne ved Kongens Skibsbro. Siden middelalderen har konger og dronninger også redet ind i Nyborg By ad denne rute. I 2020 er Fase 1 af projektet udført, hvor der er arbejdet med analyse og idégenerering i forhold til markeringen af ‘Rigets Hovedstrøg’ gennem Nyborg.
I Nyborgs nye designlinie på pegeskilte og pladeskilte er det enkelheden, de klare linier og de blå, grå og grønne farver, der er valgt som symbol på den nerve som byen Nyborg rummer. Ønsket har været at skabe et design, ’der ikke råber højt’, og som samtidig viser kvalitet i materialevalg og udtryk.
I forbindelse med markeringen af ’Rigets Hovedstrøg’ vil der blive arbejdet med ideer til at koble formidling af historie og by sammen med ruten. I idéop-lægget vil der desuden blive arbejdet med muligheden for at integrere belysning sammen med markeringen af ’Rigets Hovedstrøg’.
Projektet har haft opstartmøde d. 26.05 2020, og Fase 1 vil løbe i hele 2020. Fase 1 deles op i 3 underfaser:
1.1. ANALYSE OG ANBEFALING
1.2. KONKRETISERING OG FORMIDLINGSIDEER
1.3. SKITSEFORSLAG GENNEMARBEJDES
Læs mere om projektet på: https://slotsprojektet.nyborg.dk/da
Wayfinding og skilteprojekt for Nyborg Kommune
Wayfinding og skilteprojektet for Nyborg Kommune er blevet implementeret både i midtbyen og i Nyborg Marina i forår og sommer 2020. Til projektet har D‑sign Tegnestuen designet nye pladeskilte og pegeskilte, samt nye ikoner og bykort. Pladestandere er udført i overfladebehandlet aluminium med løve og hjerteikonet fræset ud i pladen. Arbejdet er foregået i et tæt samarbejde med arbejdsgruppen i Nyborg Kommune, Teknik og Miljøforvaltningen.
Projektet har bestået af 3 faser: Fase 1 analyse — Fase 2 wayfinding greb — Fase 3 designlinie og tidsplan for implementering
Koncept for wayfinding og skilte i det centrale Nyborg
D‑sign Tegnestuen har fra marts — juli måned 2019 samarbejdet med Nyborg Kommune om udvikling af designlinien for et nyt wayfinding og skiltekoncept i det centrale Nyborg. Med baggrund i 2 rapporter udarbejdet af Gehl Arkitekter i henholdsvis 2014 og 2018, samt Nyborg Kommunes eget idékatalog for fremtidens byliv i Nyborg, er der arbejdet på ved hjælp af wayfinding elementer og skilte, at skabe en sammenhængende bymidte fra den historiske bykerne til station og motorvej. Projektet er ét af mange igangværende projekter i Nyborg, hvor Nyborg Slot er i gang med et meget stort restaurerings- og tilbygningsprojekt. På pladsen foran Rådhuset og i sammenhæng med slotsrenoveringen er Schönherr arkitekter i gang med projektering af ny belægning til pladsen, hvor bl.a. den tidligere Kongerute bliver markeret i et tværgående spor i belægningen. På D‑sign Tegnestuen fortsætter vi samarbejdet med Nyborg Kommune på den anden side af sommerferien, hvor der bl.a. bliver fokus på det fælles materialevalg for alle projekterne. Derudover skal der opsættes en prototype på det skiltekoncept, som i et tæt samarbejde med arbejdsgruppen er udarbejdet af D‑sign Tegnestuen.
Bølgemøbel til Søsterhaven i Christiansfeld
På D‑sign Tegnestuen har jeg designet et nyt skulpturelt bølgemøbel til Søsterhaven i Christiansfeld. Møblet indgår i den nye indretning af haven bag ved Søsterhuset, hvor der er et lille legeområde m. træheste, trampolin og sandkasse. På D‑sign Tegnestuen har jeg samarbejdet med Landskabsarkitekt Thomas Misbach Durand Thinghuus fra Kolding Kommune. Det er KSM Kragelund der har udført corten stålkonstruktionen og snedker Flemming Fyhn der har stået for den vanskelige opgave at udføre trædækket der består af kileskårne brædder lagt på bølgekonstruktionen.
Landskabsarkitekt Thomas Misbach Durand Thinghuus udtaler: “Kan vi ikke blive enige om, at det må være verdens smukkeste bænk? Tak for jeres flotte arbejde!”
Belysningsprojekt ved Kolding Å
I august er der etableret fiberlys ved platformene ved den farvede bro ved Kolding Å. D‑sign Tegnestuen har stået for design og projektering for Kolding Kommune. Roblon Lighting har leveret fiberlyset og firmaet Strøh har monteret.
Laserskårne stålbånd til Monumentpladsen i Christiansfeld
D‑sign Tegnestuen har tegnet og projekteret de laserskårne stålbånd til Monumentpladsen i Christiansfeld, som tegnestuen Labland har tegnet for Kolding Kommune. Teksten på stålbåndene stammer fra postkort fra tiden omkring genforeningen i 1920. Postkortene blev sendt mellem venner og familiemedlemmer fra hver sin side af grænsen.
D‑sign Tegnestuen har vundet den indbudte konkurrence om en midlertidigt byrumsinstallation på Aksel Torv i Kolding!
D‑sign Tegnestuen har vundet den indbudte konkurrence, der blev udskrevet af Kolding Kommunes Designsekretariat i foråret, om ideer til en midlertidig byrumsinstallation på Akseltorv i forbindelse med 750 års jubilæet for Koldinghus og Kolding by. Vinderforslaget er præmieret, men ikke realiseret. I forslaget er der lagt vægt på en kombination af historiefortælling, interaktion med de historiske personer der indgår i installationen og en mulighed for at byens borgere i alle aldersgrupper på tværs af kulturel baggrund kan mødes og sætte spor og forandre den midlertidige byrumsinstallation sammen hen over sommeren.
MidlertidigtByrum.Konkurrence.pdf
D‑sign Tegnestuen har designet Legeparkens nye legeskulptur og trappeskulptur
D‑sign Tegnestuen har designet de nye legeskulpturer til Legeparken i Kolding — en trappeskulptur og en legeskulptur. Elementerne blev straks taget i brug af børnene i Legeparken d. 24. august! Det er UNO der har produceret elementerne og Kolding Kommune der har bestilt dem til Legeparken!
D‑sign Tegnestuen har arbejdet med wayfinding i Vejles Latinerkvarter i foråret 2016
Vejles Latinerkvarter — læs mere om projektet under Wayfinding
D‑sign Tegnestuen og Designbureauet Quarterre har udført projektmappe til beboerforening
D‑sign Tegnestuen og Designbureauet Quarterre har sammen udarbejdet ideer og prospektmappe til fondsansøgningen om ‘projekt Designkvarter — 3 veje med 3 forskellige karakterer’, der har fået 45.000 kr. fra Kolding Kommunes Bydelspulje til videreudvikling af projektet. Det er beboerforeningen ‘Tre-i-en’ som har taget initiativ til projektet og som har henvendt sig til os for at få assistance til at videreudvikle ideer og visualisere dem. Projektet arbejder med at skabe nye fællesskaber på tværs af aldersgrupper — med særlig fokus på ældre og handicappede, som modvægt til den nærliggende Legeparks primære fokus på børn og børnefamilier.
Læs mere om Quarterre der har basis i London, men har medindehaver industriel designer Jason Povlotsky siddende i House of Design i Kolding: http://www.quarterrestudio.com/
D‑sign Tegnestuen har arbejdet med skiltning, farvesætning, legeskulpturer og helhedsplan i Legeparken i Kolding
Legeparken i Kolding har været gennem en større proces i 2015 hvor D‑sign Tegnestuen har udført ny skiltning, farvesætning, design af legeskulpturer og udført helhedsplan i samarb. m. MOOS + LOOFT. Legeskulpturerne er opsat i august 2016 og produceret af UNO.
D‑sign Tegnestuen har udført den interaktive plads i Kolding i samarbejde med Kolding Kommune og UNO
I forbindelse med etablering af Å‑steder langs med Kolding Å har D‑sign Tegnestuen tegnet ‘Spilloppen’ i tæt samarbejde med By — og Udviklingsforvaltningen og UNO — en plads med interaktivt spil, der er koblet til springvand i begge ender. Hvis man skorer mål står springvandet op i en høj stråle!
D‑sign Tegnstuen har arbejdet med Å‑steder i Kolding i samarbejde med Kolding Kommune og GBL Landskabsarkitekter.
I forbindelse med etablering af Å‑steder langs med Kolding Å har D‑sign Tegnestuen arbejdet med at skabe den ‘røde tråd’ og det fælles formsprog for Å‑stederne i Kolding. D‑sign Tegnestuen har samtidig tegnet det nye pejlemærke der er opsat langs med å‑forløbet. Pejlemærket skal anvendes til formidling af det plante og dyreliv der findes langs med og i åen. GBL Landskabsarkitekter (nu Rambøll) har stået for idéudvikling og projektering — både GBL og D‑sign Tegnestuen i et tæt samarbejde med Kolding Kommune.
D‑sign Tegnestuen har arbejdet med Børnestationer i Kolding midtby
Børnestationer i Kolding midtby — i forlængelse af FAM. COOL projektet afsatte Kolding Kommune 800.000 kr. til etablering af Børnestationer i byen. D‑sign Tegnestuen har udført den lille plads ved Klostergården, samt skiltene til projektet med drengene fra Munkevængets skole, som handler om historiske spots på vejen fra Munkevængets skole og til midtbyen.
FAM. COOL — ‘Børn i Byen — en by med liv, leg og læring’ — et kids n’ tweens projekt
D‑sign Tegnestuen deltog i 2011 i det EU støttede kids n’ tweens projekt sammen med projektgruppen, der bestod af Marianne Dupont, leder af Designbørnehaven, Ole Prinds, interaktionsdesigner, Kristine Gregersen, Stud. på AU, Rasmus Nielsen og Ib Mogensen fra Out-sider. Sammen med børn udviklede gruppen ideer til hvordan der kunne skabes mere liv, leg og læring i Kolding midtby. Vi udviklede ideer til en historisk skattejagt gennem byen og D‑sign Tegnestuen udviklede ideen til FAMILIEN COOL møblerne. Møblerne blev udført som prototyper der blev afprøvet af børn og givet feed back på.
se filmen på youtube: