Nyheder
Nyborg Kommune og Østfyns Museer - Wayfinding og formidling på Volden i Nyborg
De nye skilte til Volden i Nyborg er netop etableret i uge 35. Det har været en længere proces af designe og finjustere standere og grafik, så de kunne godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen. Men nu står de 15 standere der. På den 3 km lange rute rundt på Volden i Nyborg kan man via et lagdelt kort se hvordan Volden har set ud i 3 forskellige tidsperioder og læse historien om, hvordan Volden har ændret udseende gennem tiderne. For bl.a. at tilpasse sig nye typer af våben blev befæstningen forstærket med volde, rondeller og bastioner. Designlinjen fra ‘wayfinding og skilteprojektet’ og fra projektet ‘Rigets Hovedstrøg’ er fortsat i skiltene på Volden, som dog er forenklet med en farveholdning holdt i brun, hvid og sandfarvet og skiltene er samtidig blevet en smule lavere end oprindelig foreslået.
Til rundturen er der desuden udført en folder, som kan hentes hos VisitNyborg på Torvet.
Fakta: Projektet er udført i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen.
D‑sign Tegnestuen fejrer 25 års jubilæum d. 1 august!
25 års jubilæum d. 1. august — et tilbageblik:
Jeg startede egen tegnestue i 1999 med drømmen om at arbejde i krydsfeltet mellem arkitektur, design og kunst og med en drøm om at arbejde i mange skalaer primært inden for kulturområdet.
Nu 25 år efter kan jeg se tilbage på en perlerække af spændende projekter. Derfor vil jeg benytte anledningen til at takke mine mange kunder gennem årene for at have vist min lille tegnestue så stor tillid!
På D‑sign Tegnestuen har jeg arbejdet med formidling og udstillinger på museer og biblioteker, specialdesign af rum til leg og læring på biblioteker og skoler, indretning, farvesætning og wayfinding i sundhedshuse og offentlige bygninger. Jeg har arbejdet med brugerinddragelse i designprocessen og udført workshopforløb med bl.a. teenagepiger (udvikling af bevægelsesmøbler) og flygtninge (udvikling af dialogredskabet ‘Ligheder og Forskelle). Gennem de seneste 12 år har jeg desuden arbejdet med projekter i byens og det landskabelige rum med udvikling af stedets potentiale, formidling og wayfinding af natur, kultur og historie, design af bronzefliser, skilte, grafisk design af ikoner, kort og foldere, byrum og byrumsinventar. Jeg føler mig meget priviligeret og taknemlig for alle de mange gode opgaver og samarbejder — tak for dem! Jeg ser frem til at fortsætte disse og også til at udvikle nye spændende samarbejder i de kommende år!
Jeg har desuden haft den store glæde i perioder at undervise på: Designskolen Kolding, SDU Odense og SDU Kolding samt at være beskikket censor for de kunstneriske uddannelser under Forsknings- og Uddannelsesministeriet inden for arkitektur, design og konservering i perioden 2018–2022 og fortsat for perioden 2022–2026
Kolding Kommune — Idékatalog til formidling af Dronning Dorotheas Slotshave i Klostergadekvarteret
D‑sign Tegnestuen samarbejder med Kolding Kommune om projektet i Klostergade og Lillebrostræde, hvor der er et ønske om at få ideer til hvordan man kan formidle Dronning Dorotheas Slotshave når der skal lægges ny belægning, etableres ny beplantning og etableres nye siddefaciliteter. I forbindelse med projektet har Kolding Kommune afhold 3 workshops for borgere i byen og beboere i området. På den anden workshop holdt D‑sign Tegnestuen et oplæg omkring formidling af historie i byens rum med udgangspunkt i wayfinding og formidlingsprojektet i Nyborg.
Fakta: projektet udføres i samarbejde med Kolding Kommune, Land+ og D‑sign Tegnestuen og forventes færdigetableret i april 2025.
Nyborg Kommune og Østfyns Museer - Wayfinding og formidling til Volden
På D‑sign Tegnestuen fortsætter jeg samarbejdet med Nyborg Kommune og Østfyns Museer om at designe wayfinding og formidling til Volden, hvor designlinjen fra ‘wayfinding og skilteprojektet’ og fra projektet ‘Rigets Hovedstrøg’ fortsættes. Det er planen, at der til foråret etableres 15 formidlingsstandere på Volden, der fortæller historien om Nyborg Fæstning. På standeren og via mindre pejlemærker formidles den 3 km lange rute på Volden via et lagdelt kort, der viser hvordan Volden har set ud i 3 forskellige tidsperioder. Til rundturen er der desuden udført en folder, som kan hentes hos VisitNyborg på Torvet. På tegnestuen er jeg i gang med prototyper på skilt, kronelogo og plancher. Før realiseringen skal projektet godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen.
Fakta: Projektet udføres i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen.
Nyborg Kommune - Bodil Begtrups Plads
Søndag d. 12. nov. blev Bodil Begtrups plads i Nyborg indviet. Det er Urbanlab Nordic der har tegnet pladsen og D‑sign Tegnestuen der har designet de nye skilte, hvor designlinjen fra wayfindning og skilteprojektet og fra ‘Rigets Hovedstrøg’ er fortsat.
Bodil Begtrup blev født d. 12. november 1903 i Nyborg og Bodil Begtrup var kvindesagsforkæmper, FN-delegat og ambassadør. Bodil Begtrups karriere udspillede sig først og fremmest internationalt, og hun fik stor betydning for sikringen af kvinders rettigheder.
Nyborg Kommune - ‘Rigets Hovedstrøg’ - wayfinding, historiefortælling og formidling
‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg er blevet færdig etableret i okt. 2023. På ‘Rigets Hovedstrøg’ får du fortalt historien om det historiske vejforløb, der forbandt Øst- og Vestdanmark. Rejsende på tværs af landet helt fra 1500-tallet og op til 1930’erne benyttede dette vejforløb, når de skulle over Storebælt.
På det 1 km lange strøg gennem byen er der placeret 154 ikonfliser på 9 x 9 cm, der skaber det gennemgående spor med 3 forskellige motiver: ‘hjulikonet’, løve-hjerteikonet’ og ‘kroneikonet’.
Der desuden placeret 48 bronzefliser på 30 x 30 cm, der med deres 23 forskellige motiver viser nogle af alle de mennesker og transportmidler der har færdedes på ‘Rigets Hovedstrøg’ for at komme til eller fra færgelejet.
De 10 oversigtskort på Ø 100 cm viser med en messingknop hvor du er placeret. Oversigtskortene er tegnet efter forlæg fra Niels Høirups Kort over Nyborg, som byen så ud omkring 1810, hvor fæstningen var på sit højeste. Tæt på de store kort er der placeret en formidlingsstander, hvor der kan læses om historien på både dansk og engelsk.
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Nyborg Slot, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen. Arbejdet med den komplicerede støbning af bronzefliser og kort er udført af Skulpturstøberiet i Svendborg. Birkely Anlægsgartner har stået for etableringen af fliserne.
Nyborg Kommune - ‘Rigets Hovedstrøg’ - wayfinding, historiefortælling og formidling
De 10 store Ø 100 cm bronzekort er ved at blive placeret på ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg her i september måned — det 1 km lange strøg med bronzefliser pr. 4. meter. På ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg kombineres wayfinding med historiefortælling og formidling af by og historie.
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Nyborg Slot, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen. Alle fliser er tegnet efter gamle fotos med motiver der så vidt mulig er fra Nyborg. Oversigtskortene er tegnet efter forlæg fra Niels Høirups Kort over Nyborg, som byen så ud omkring 1810, hvor fæstningen var på sit højeste. Arbejdet med den komplicerede støbning af bronzefliser og kort er udført af Skulpturstøberiet i Svendborg.
Kolding Kommune, Ålegården — farvesætning, wayfindig og udsmykning
Kunstprojektet på Ålegården for Kolding Kommune er ved at nå sin afslutning og kun de sidste detaljer mangler inden den officielle indvielse d. 18. august. På Ålegården er der arbejdet med at skabe en helhed gennem bygningens 7000 m² mellem farvesætning, udsmykning og wayfinding. Kunstprojektet er blevet til i et tæt samarbejde mellem designer/kunstner Kristine Mandsberg og D‑sign Tegnestuen, der samtidig har fungeret som projektleder på opgaven. I forbindelse med projektet har Kristine Mandsberg også udviklet nye lydpaneler til kantinens udsmykning.
Ålegården skal fremover huse en række af Kolding Kommunes afdelinger, som hjælpemiddelafdelingen, hjemmepleje, hjemmehjælp, sygeplejeklinikker, dagplejeadministration, økonomiafdeling, digitalisering & Nexus, SSR, designkonsulenter, chefgruppen, kvalitetsafdeling samt direktions- og mødelokaler.
Fakta: Kolding Kommune har stået for renoveringsopgaven af den 7000 m² store bygning i samarbejde med Tegnestuen Mejeriet. Kunstprojekt: farvesætning, wayfinding og udsmykning er udført af kunstner/designer Kristine Mandsberg og D‑sign Tegnestuen.
Nyborg Kommune - ‘Rigets Hovedstrøg’ - wayfinding, historiefortælling og formidling
De første formidlingsstandere er nu sat op på ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg — det 1 km lange strøg med bronzefliser pr. 4. meter. På ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg kombineres wayfinding med historiefortælling og formidling af by og historie. De 10 store bronzekort og de mindre bronzefliser i Adelgade bliver desværre først etableret i august/sept. da anlægsgartneren mangler folk!
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Nyborg Slot, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen. Alle fliser er tegnet efter gamle fotos med motiver der så vidt mulig er fra Nyborg. Oversigtskortene er tegnet efter forlæg fra Niels Høirups Kort over Nyborg, som byen så ud omkring 1810, hvor fæstningen var på sit højeste. Arbejdet med den komplicerede støbning af bronzefliser og kort er udført af Skulpturstøberiet i Svendborg.
Haderslev Kommune, Sundhedscenter Haderslev — wayfinding og skiltning.
Sundhedscenter Haderslev der blev indviet i 2018 og er tegnet af KPF Arkitekter/Erik Arkitekter havde brug for et ekstra lag af wayfinding som supplement til de eksisterende skilte.
Sammen med arbejdsgruppen gik vi på rundtur i huset og der blev drøftet og udvekslet ideer. Derefter udfærdigede D‑sign Tegnestuen et idékatalog med diverse ideer til hvordan der med enkle tiltag og få midler kunne skabes forbedring for brugerne af huset. Forslaget gik i al sin enkelhed ud på at anvende farverne fra kunstneren Kristian Vodders fine udsmykning som udgangspunkt for valget af 3 wayfinding farver på henholdsvis stuen, parterre og 1. sal. — orange, klar grønne og klar blå.
Farvede folier med hvide tekster på blev påført dørene ind til de forskellige afdelinger, og de eksisterende skilte fik monteres små kvadratiske farvefelter for at binde det hele sammen.
Det nye lag af wayfinding har efter kundens udsagn gjort det meget lettere for husets brugere at finde vej.
Herning Kommune - Wayfinding og Formidling i Gjellerup Enge
D‑sign Tegnestuen — Wayfinding og Formidling I Herning, hvor de har meget at byde på med de mange blå-grønne områder, der ligger i en ring rundt om byen. Èt af disse områder ved Gjellerup Enge blev indviet mandag d. 15. maj. På D‑sign Tegnestuen har jeg designet en ny ‘skiltefamilie’ til Herning Kommunes Blå-Grønne områder, hvor området ved Gjellerup Enge er et pilotprojekt for afprøvning af den nye type skilte. I Gjellerup Enge er der etableret 3 nye skilte valgt ud fra ‘skiltefamilien’ der består af 10 forskellige skiltetyper. Dertil har projektet indeholdt et skitseoplæg til hvordan der kan etableres opholdsområder, områder til bevægelse og lege- og formidlingsområder der visuelt hænger sammen og indpasses i de smukke naturområder.
Fakta: Gjellerup Enge er et ca. 80 ha stort bynært naturområde, hvor der er skabt et sammenhængende naturområde med græssende dyr, enge med kær, overdrev, skov og krat, hvor fugle som sanglærke og vibe får nye fugtige enge at yngle på. Det nye område ved Gjellerup Enge skal sikre naturen og give frilufts oplevelser til de besøgende.
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Ege Carpets, Den Danske Naturfond, Herning Vand, Ravnsbjerg Grundejerforening og Herning Kommune, som tilsammen ejer arealerne i Gjellerup Enge.
Nyborg Kommune - ‘Rigets Hovedstrøg’ - når wayfinding, historiefortælling og formidling smelter sammen
I løbet af juni måned vil det være muligt at gå på opdagelse på det færdig anlagte ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg — ca. 1 km med bronzefliser pr. 4. meter. På ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg kombineres wayfinding med historiefortælling og formidling af by og historie. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Nyborg Slot, Østfyns Museer og D‑sign Tegnestuen. Alle fliser er tegnet efter gamle fotos med motiver der så vidt mulig er fra Nyborg. Oversigtskortene er tegnet efter Niels Høirups Kort over Nyborg, som byen så ud omkring 1810, hvor fæstningen var på sit højeste. Arbejdet med den komplicerede støbning af bronzefliser og kort er udført af Skulpturstøberiet i Svendborg.
Læs mere om projektet på: https://d‑signtegnestuen.dk/projekter/byrum‑2/
Og læs også på: https://d‑signtegnestuen.dk/projekter/byrum/
Læs om projektet på Nyborg Slots www.side: https://nyborgslot.dk/rigets-hovedstroeg/
Kolding Kommune, Ålegården — farvesætning, wayfindig og udsmykning
Ålegården i Kolding er ved at blive renoveret. Det er Kolding Kommunes Kommunale Ejendomme der står for projektet i samarbejde med Tegnestuen Mejeriet. Bygningen er på 7000 m² og skal huse Sygepleje, hjælpemiddelafdeling, hjemmesygepleje, dagplejeadministration, økonomiafdeling, designkonsulenter, administration etc. D‑sign Tegnestuen skal sammen med kunstner/designer Kristine Mandsberg stå for at farvesætte bygningen, for wayfinding og for udsmykning. Det spændende samarbejde mellem Kristine Mandsbjerg og D‑sign Tegnestuen er godt i gang og hele projektet blev præsenteret og godkendt af Byggestyregruppen d. 02.11.22. Projektet udvikles i et tæt samarbejde med brugere af huset, en konsulent fra Trapholt, Kolding Kommune og Tegnestuen Mejeriet. Realiseringen af Kristine Mandsbergs kunstneriske udsmykning er nu godt i gang her i begyndelsen af februar ’23 — opgaven varetages af Malerfirmaet Vagn Poulsen og deres dygtige malere.
Nyborg Kommune - ‘Rigets Hovedstrøg’
De sidste kvadratiske bronzefliser til ‘Rigets Hovedstrøg’ i Nyborg er ved at komme ud af gipsformene på Skulpturstøberiet i Svendborg. Sidst i juni måned blev dele af Fase 1 etableret på Skibsbroen. Fliserne er allerede ved at patinere og får på den måde mere liv — vi følger spændte processen! De store oversigtskort på Ø 100 cm er først nu ved at blive produceret og vil derfor først blive etableret sidst på året. I uge 40 begynder Anlægsgartner Birkely etableringen af Fase 2 der går op gennem Adelgade og ned ad Kongegade — her vil de store kort dog også først blive etableret senere og det samme gælder de 10 formidlingspæle der skal fortælle historien om ‘Rigets Hovedstrøg’. Det samlede strøg der skal anlægges gennem Nyborg er på ca. 1 km, hvor bronzefliser på 9 x 9 cm og 30 x 30 cm lægges med 4 meters afstand samt 10 stk. Ø 100 cm oversigtskort.
Læs mere om ‘Rigets Hovedstrøg’ på Nyborg Slots www.side via dette link: https://nyborgslot.dk/rigets-hovedstroeg/
Projekt markering af ‘Rigets Hovedstrøg’ gennem Nyborg
Samarbejdet med Nyborg Kommune fortsætter i 2021 — foreløbig med de indledende skitser til arbejdet med ‘bronzefliserne’, der skal bære motiver på de transportmidler der har færdedes på ‘Rigets Hovedstrøg’ gennem Nyborg midtby fra middelalder og frem til 1937. Jeg har besøgt Skulpturstøberiet i Svendborg for at se værkstedet, arbejdsmetoder og de mange muligheder for overflader som der findes.
Kolding Kommune, Munkevænget skole — facadeudsmykning i forbindelse med renovering
Her i januar 2023 er disse 6 udsmykningselementer blevet monteret på facaden på Munkevænget skole i Kolding. Projektet er udført som et kunstprojekt i forbindelse med at Kolding Kommune renoverer skolens facader. På skolen arbejder de med værdier som: omsorg, engagement, faglighed, ansvar, respekt og den samlende kløver der rummer alle værdier. Med udgangspunkt i ikonerne for disse værdier, har vi på D‑sign Tegnestuen, arbejdet med at skabe en udsmykning, som fletter værdierne sammen og skaber tværgående fortællinger. Ideer som måske senere kan anvendes af skolen på nye måder.
Haderslev Kommune, Vojens Sundhedscenter — indretning, farvesætning og wayfinding
Vojens Sundhedscenter ønsker at gøre Sundhedcentret mere imødekommende og til et Sundhedscenter for alle byens borgere — unge som ældre. På baggrund af workshopforløb med brugerne har D‑sign Tegnestuen i et tæt samarbejde med arbejdsgruppen udført forslag til tiltag der kan skabe nye imødekommende rammer for byens borgere. Der er arbejdet med nye farver, skiltning og nye møbler både ude og inde i Sundhedscentret. De sidste detaljer mangler stadig at komme på plads — bl.a. nye trappetrin af eg der lægges i den eksisterende trappe smat de sidste nye skilte.
Projekt markering af ‘Rigets Hovedstrøg’ gennem Nyborg
I Fyens Stiftstidende d. 26.04.21 beskrives projekt ‘Markering af Rigets Hovedstrøg’ — læs artiklen her:
Projekt markering af ‘Rigets Hovedstrøg’ gennem Nyborg
Samarbejdet med Nyborg Kommune fortsætter i 2021 — foreløbig med de indledende skitser til arbejdet med ‘bronzefliserne’, der skal bære motiver på de transportmidler der har færdedes på ‘Rigets Hovedstrøg’ gennem Nyborg midtby fra middelalder og frem til 1937. Jeg har besøgt Skulpturstøberiet i Svendborg for at se værkstedet, arbejdsmetoder og de mange muligheder for overflader som der findes.
Wayfinding og skilteprojektet i Nyborg midtby og Nyborg Marina er blevet implementeret
Wayfinding og skilteprojektet for Nyborg Kommune er blevet implementeret både i midtbyen og i Nyborg Marina. Til projektet er der special designet skilte, som pladestandere i overfladebehandlet aluminium, fingerpostskilte, grafiske ikoner, samt grafiske oversigtskort over midtby og Marina — alt sammen i et tæt samarbejde med arbejdsgruppen i Nyborg Kommune og med Idéskilte og Hai som producenter.
Bølgemøbel til Søsterhaven i Christiansfeld
I sidste uge (uge 21) blev Bølgemøblet til Søsterhaven i Christiansfeld sat op. Møblet kommer til at indgå i den nye indretning af haven bag ved Søsterhuset, hvor der bl.a. skal være et lille legeområde m. træheste, trampolin og sandkasse samt Bølgemøblet. På D‑sign Tegnestuen har jeg samarbejdet med Landskabsarkitekt Thomas Misbach Durand Thinghuus fra Kolding Kommune. Det er KSM Kragelund der har udført corten stålkonstruktionen og snedker Flemming Fyhn der har stået for den vanskelige opgave at udføre trædækket der består af kileskårne brædder lagt på bølgekonstruktionen.
Artikel i tidsskriftet DeFarver om D‑sign Tegnestuens indretning og farvesætning på Marielundskolen i Kolding
Marielundskolen i Kolding er en specialskole og skoleinspektør Henrik Balle Lauridsen udtaler: “Farvesætningen og de grafiske mønstre i skolens fire meter brede gangarealer har været med til at ændre adfærden hos de ofte udadreagerende elever — tænk at farver kan gøre så stor en forskel”.
Indretning, farvesætning og grafiske mønstre på Marielundskolen
På D‑sign Tegnestuen har jeg det seneste år samarbejdet med Schmidt Arkitektfirma, Kolding Kommune og personale og ledelse på Marielundskolen om renovering af Marielundskolen i Kolding. D‑sign Tegnestuen står for indretning, farvesætning og design af grafiske elementer. Skolen er en special skole og i forbindelse med renoveringen af skolen har det været vigtigt at skabe en bedre udnyttelse af de 4 meter brede gangarealer, så de kan anvendes som et aktiv for børn og lærere på skolen. Ved at lægge halvcirkler på gulvet udført i Forbos Marmoleum Walton og male farvede felter på vægfladerne er der skabt rum i rummet. Skolen blev indtaget af børn, personale og forældre i begyndelsen af juni 2019.